Vacker solnedgång från gaffeltruck


Så här kan man också beskåda en solnedgång...



Första stenläggningen av garaget


Igår började vi lägga sten runt garaget! Första lagret med sten murar vi, då det måste bli perfekt. Sen limmas resten med tunnfogslim. Det var riktigt kul att få lägga sten, det tar tid och man måste vara mycket noggrann, men det är otroligt kul!


Vi började med att lägga varje hörn


Vattenpass och laser används hela tiden för att det ska bli rakt


Den röda tråden som är fäst vi bägge ändarna hjälper till att man håller rätt linje, och att det blir rakt













En traktor kommer lastat


Efter fredagens mycket lyckade gjutning hämtade vi det första lasset med sten!  Jonas kom med hjullastaren + 12 pallar sten. Vi kunde dock ej börja mura garaget igår pga att vi inte hade rätt murbruk. Det ska åka och inhandlas idag! Vi kommer att mura första lagret då vi vill att detta ska vara perfekt. Efter det limmas blocken men tillhörande tunnfogslim.


Provlägger


Jonas kommer med stenen


Till garaget


Och nej, det gick inte att lyfta....


Tolv pall sten


Nu gjuter vi!


I fredags tog vi ledigt hela gänget för gjutning stod på schemat! Vi arbetade sent på torsdag kväll för att färdigställa det sista, Martin hjälpte oss att att koppla in fördelare och provtrycka golvvärmen. Lelle och Kristian hjälpte till med gjutbanor och Lasse kom med vinkeljärn för montering i golv vid garageöppningen. Andreas levererade en lövblås för att blåsa rent formen och Ted hjälpte till med det sista för provtryckingen.

Fredag morgon vaknade vi upp till en strålande soldag med en aning gjutfrossa. Pumpbilen var på plats strax före 7 och kort därefter kom första gjutbilen. Vi började med det tyngsta jobbet med att dra slang och gjuta garaget. Totte som är van med slangdragning (dock ej betongslang utan olja) hjälpte oss även han under gjutningen. Stora plattan kunde gjutas utan extra slang och han som körde pumpbilen gjorde ett strålande jobb. Planen var att använda vibrobalk på gjutbanorna men första lasset var för trögflytande och regeln fick användas istället. Med lite mera flyt i betongen gick det dock bättre mot slutet. När det var ca 1x4m kvar att gjuta på plattan hörde vi betongbilen tuta från vägen (=betong slut i bil) Mathias gav en blick till kranföraren som i sin tur svarade med ett lätt leende, bra räknat! Kranföraren tömde slangen och betongen räckte perfekt *puh*

Med den strålande solen och relativt blåsiga dagen så blev brinntiden kort! Detta i sin tur ledde till att vi grovkörde med rivplatta på stora grunden och fokuserade på att glätta och bearbeta en bra yta på garagedelen då det är den enda betong som kommer att vara synlig. Badrumen gjorde vi ett grövre fall till en början som sedan kommer att spacklas upp när väggarna är på plats.

Klockan 2 kände vi oss klara och under kvällen blev det några korta besök med att vattna betongen för att få en bra fukthärdning. Vi täckte även in garageplattan för att vara säckra på att inte få några torrsprickor på vår fina golvyta. Vid en inspektion nu på lördagmorgonen har vi sett at det ej uppstått några torrsprickor på någon platta!


Martin provtrycker golvvärmen dagen innan


Lasse, Lelle och Kristian fixar gjutbanor


Ockupering av gata




Diverse gjutkran och betongbil


Extra slangen till garaget


Gjutning av garage pågår


Tillplattning med regeln


Garage färdiggjutet


Gjutning av huset


Fullt fokus








Och som sagt, betongen räckte precis :)


Totte var mycket nogrann med detaljerna... :)


Grovkörning med rivplatta


Stora plattan klar



En grymt bra dag, med perfekt resultat! Tack allihopa som var med och hjälpte till!








Dagvatten och dränering


I helgen har vi arbetat med att lägga dränering och dagvatten, eftersom vi dessutom fick ganska mycket cellplast över så passade vi på att lägga en kant runt grunden på utsidan, detta för att hindra tjälen att gå ner i underkant på plattan. Cellplastskivorna ligger med fall ut från grunden och under dom ligger dräneringsröret. Dagvattnet har vi lagt både på cellplasten och under på vissa ställen. Detta pga markförhållanden, höjder och befintligt berg. När vi var färdiga hade vi 3 olika ställen som vattnet kommer ledas ut från plattorna till olika stenkistor, bla infarten som troligitvis är den största stenkistan i hela stenhamra :)





Andreas och Lasse kapar rör


Montering


Återfyllning






 
Cellplastskivorna


Byggsamråd





Är tumstocken med?


Check!


Finbesök och fortsatt armering


I helgen fick vi riktigt finbesök ut till bygget. Ulla och Rolf Johnson kom ut och hälsade på! (Mathias farmor och farfar) Dom följer bygget dagligen via denna sida, och nu fick dom äntligen komma ut och se allt på riktigt! Så himla roligt att ni kom ut Ulla och Rolf!!

Vi forsatte med armeringen och blev så gott som klara. Idag ska vi ringa och beställa betongen. Spännande!


Ulla och Rolf


Bröderna Mörlin najar


Huset färdigtlagt med armering


Värmeslingorna


På med preseningen för skydd av regn


Armering


Just nu lägger vi armering. Garaget är klart och halva huset. Snart gjuter vi.


Halva huset med armering




Garaget



Golvvärmen lagd!


Nu är all slang till golvvärmen lagd på cellplasten. Slangen fästs i rörhållarskenor som i sin tur monteras med clips i cellplasten. På nedre plan blir det 6st sektioner som styrs vardera med en trådlös rumstermostat som kommer sitta på väggen i respektive rum. Processen kommer att se lite annorlunda ut när vi gör övre våningen men det återkommer vi till då....

Vi har även monterat tilluftrör för öppna spisen, Placeringen på detta rör är endast uppskattat under eldstaden men eftersom vi ska frimura upp spisen kommer man kunna justera exakt position i efterhand. Tilluftröret är ett vanligt spirorör med tillhörande böjar samt ventil som vi borrar genom kantelementet. Ventilen fick hamna mot infarten då vi vet att det inte kommer några fyllnadsmassor mot grunden där som skulle medföra risk att vi täpper igen ventilen. Kvar att montera är även rör med slang förbered för gasspisen i köket. Gasolflaskan kommer att förvaras i någon platsbyggd låda för att "smälta in" bättre.















Ett år senare


Ett år har gått sen vi stod och rev huset på tomten vi köpt. Ett år senare står vi beredda för att snart bygga upp ett nytt. Så spännane. Undra var vi är om ytterligare ett år?
I helgen nu ska vi lägga dränering och dagvatten, och sen golvvärme samt armering.

     

          
     
           

                        




 

RSS 2.0

Rösta på min blogg i Årets Byggblogg!