Vårt "hus" har kommit!!


Tidigt i morse kom stenen till vårt hus. Vi var på plats och mötte upp dom. Två stora lastbilar kom direkt från Tyskland. Allting lossades av Jonas ute på Wiggeby gård då utrymmet på vår tomt inte räcker till för 100pall sten. Successivt kommer stenen köras ut till tomten under byggtiden.   












I helgen fortsatte vi med grunden för hus och garage. Det första lagret med frigolit är klart, och två till ska läggas. Det ska sammanlagt vara tre lager. Nu vill man jobba på extra mycket när man vet att stenen bara ligger och väntar....
















Golvvärme beställt!


Nu har vi beställt golvvärme från LK systems. Vi ska ha golvvärme i alla rum inkl garage och kommer att ha LK ICS trådlös rumsreglering. Golvvärmen kommer någon gång under nästa vecka så då sätter vi igång!

Klicka för mer info:
www.lksystems.se/sv/LK-Systems-Sverige/Filmer/LK-Rumreglering-ICS/





Grundjobb


I helgen har vi jobbat på och fått mycket gjort! Vi har satt kantelement runt hela huset, och halva garaget. Det man gör när man sätter kantelementen är att man mäter ut noga med lasern, mäter upp med sand, krattar, paddar, och fäster fast frigoliten med varandra.


Tillplattning och paddning innan kantelementen sätts dit


Börjar med att sätta ut vid varje hörn


Mätning med lasern


Fäster ihop kantelementen




Kantelement runt huset klart




Kantelement består av frigolitskiva limmad på betong




Garage och hus


Vi jobbar till solen går ner...










Ett lass med material till grunden


Igår fick vi hem 60 kubik cellplast, kantelement 400 till huset och 300 till garaget! Kantelementen är eps 300, vilket innebär att den klarar ett tryck på 9 ton per m2. På fredag kommer all armering, så till helgen börjar vi med självaste grunden. Spännande!
















Vissa bygger hus, andra river sitt....


Om man är med hus kan mycket hända, som man oftast måste åtgärda själv.
Larsson familjen håller på med dessa åtgärder just nu...
Efter att ha märkt att det var något som krånglade med vattnet, tog dom dit en rörmokare för att titta vad som hänt. Det visades sig då att avloppstammen gått sönder och att det omedelbart behövde lagas.
Eftersom att avloppstammen ligger under allt, så var det bara att börja bila från tvättstugan, genom väggen, in till duschen, till toaletten, ut genom spaavdelningen, genom hallen och in till vinkällaren.

Detta är något som färsäkringen inte täcker, vilket många tror, utan det räknas som "underhåll". Om du behöver byta taket tex, eller måla om fasaden, kan du ju inte använda dig av en försäkring. Så innan du köper hus, kolla upp när avlopp och vattenstammar byttes senast!

Bilder innan:









Just nu:




















Golv klart!


Nu har vi precis fått hem 220 m2 stavparkettgolv. Som sagt, det är bra att vara ute i god tid...
Parkettgolv förekom redan under medeltiden, men belägg finns från 1500-talet.  De allra äldsta parkettgolven var oftast lagda med breda golvbrädor i stora mönster som tex fiskbensmönster och andra mer komplicerade mönster av olika träslag. Den typen av parkettgolv är ovanlig nu, vilket är synd eftersom att det både är snyggt och orginellt.
Under 1700-talet börjades ekparkett läggas, vanligen i rutmönster. Under den senare delen av 1800-talet introducerades stavparketten och blev populär!

Stavparkett är homogent ek, och man lägger det bit för bit. Det kan både limmas och spikas på.
Det är alltid bra att lägga golvet mot infallande ljus.
Eftersom att parkettgolv rör sig med årstiderna måste man ha en springa vid väggarna. Minimun är 1,5 mm per breddmeter. Ju större rummet är desto desto större springa bör man lämna.

Vi tänkte lägga en fris (ram) med tre stavar i varje rum och sedan löpande längder på diagonalen alt. rakt beroende på rum. Oljan vi har funderat på är timberX dark eller valnöt. Sedan osmo hårdvaxolja på det.
Ekstavarna som vi lägger är 70x420 mm.


220 m2 golv





Ekstavar 70x420 mm


Hemma hos Larsson familjen som har stavparkett i fiskbensmönster:


Fiskbensmönster








100 ton singel


Nu håller vi på att förbereda för husets grund. Eftersom att vi måste höja nivån innan grunden gjuts så har vi använt oss av singel som är en form av fyllnandsmaterial. Det kan också användas som grus på tex biluppfarter.
Sammanlagt har vi använt oss av över 100 ton singel, som bara är till själva husgrunden. Singlet hämtar vi på Wiggeby gård. Efter att singlet placerats ut, plattar vi till det med en "padda". Sen, med hjälp av grävmaskin slänger vi på med nästa lager igen tills vi fått rätt nivå på grunden.


På väg upp till tomten. Smirnoff är med.


Singlet som höjer husets grund


På väg till Wiggeby för att hämta singel


Lastmaskinen


Lastar över singlet till lastbilen




Tippen


Klart!


Singlet lastas av




Singlet plattas ut med paddan innan nästa lager ska läggas ut


Allt mäts noga ut med hjälp av lasern


Nivåskillanden


Michaela känner läget i "hennes rum". Så mycket som hon är med oss får hon ett eget rum i huset ;)




 





RSS 2.0

Rösta på min blogg i Årets Byggblogg!